Urbānā audzēšana un ekoloģiskās lauksaimniecības – populārās ekoloģiskās lauksaimniecības “Herdade do Freixo do Meio” apmeklējums Portugālē

  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
    The black Iberian pig - traditional breed of the region
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
    The cork tree - cork is harvested approximately every nine to twelve years from the tree bark
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio
  • Urban Farming and Eco farming - Visit to Herdade do Freixo do Meio

Rakstā par aprites ekonomiku un pārstrādi ar pievienoto vērtību es jau īsi raksturoju Meetup ideju. Šoreiz kopā ar Lisabonas urbānās audzēšanas grupu (Lisbon Urban Farming group) man bija iespēja apmeklēt pazīstamo ekoloģisko lauksaimniecību “Herdade do Freixo do Meio“, kas atrodas netālu no Lisabonas, Alentežo reģionā. Lisabonas urbānās audzēšanas grupai ir ambiciozs mērķis ir “nākamā gada laikā uzstādīt Lisabonā vertikālu dārzu/fermu“.

Kas ir urbānā audzēšana?

Latviešu valodā man neizdevās atrast prezīcu tulkojumu terminam “Urban Farming” (medijos tiek lietoti gan urbānā lauksaimniecība, gan urbānā dārzkopība, gan pilsētas dārzkopība), taču, manuprāt, visatbilstošākais likās urbānā audzēšana. Neatkarīgi no tā šī ideja kļūst aizvien populārāka – mēģinājums iedibināt dārzkopības tradīcijas pilsētvidē, bieži vien pat pārstrādājot atkritumus šī procesa ietvaros. Vikipēdijā urbānā audzēšana tiek definēta šādi

audzēšanas, pārstrādes un pārtikas izplatīšanas prakse ciematā vai pilsētā un/vai tās apkārtnē

[Brīvs tulkojums no angļu valodas, avots: Vikipēdija]

Prakses galvenais mērķis ir pēc iespējas tuvāka ražošana tādā veidā panākot produkcijas svaigumu. Pastāv dažādas pieejas, metodes un inovācijas, kā to var īstenot.

Pa ceļam uz ekoloģisko fermu man bija iespēja uzzināt daudz un dažādu interesantu ideju, projektu un metožu, kas tiek izmantotas arī urbānajā audzēšanā no grupas pārstāvjiem, kas ir jomas entuziasti.

Hidroponika (Hydroponics) un akvaponika (Aquaponics)

Piemēram, terminas hidroponika – “augu audzēšana, izmantojot ierastās zemes vietā ar barības vielām bagātināto ūdeni” (vairāk  Vikipēdijā, kā arī Izdari pats pamācība), mazliet paplašinot minēto pieeju tiek iegūta akvaponika, kas – vienkāršoti skaidrojot – ir zivju pievienošana hidroponikas ekosistēmai (skat. Vikipēdiju plašākai informācijai). Un šeit ir arī daži piemēri no Lielbritānijas un Šveices:

 

 

Permakultūra

Šis bija vēl viens termins, ko es iemācījos, braucot garām zaļājiem laukiem, kuros brīvi ganījās aitas un cūkas.

Permakultūra ir lauksaimniecības sistēma un sociālā dizaina principi centrēti ap dabīgajās ekosistēmās novēroto modeļu un funkciju imitēšana vai tiešā izmantošana. Terminu permakultūra (kā sistemātiskā metode) pirmo reizi ieviesa Austrālijas doktorantūras students Deivids Holmgrens (David Holmgren) un viņa profesors Bils Mollisons (Bill Mollison) 1978. gadā.

[Brīvs tulkojums no angļu valodas, avots: Vikipēdija]

Mollisons teicis, ka:

“Permakultūra ir filozofija, kuras pamatā ir strādāšana ar, nevis pret dabu; ilgstoša un pārdomāta novērošanaa, nevis ilgstošs un neapdomīgs darbs; un visu augu un dzīvnieku novērošana funkciju novērošana, nevis teritorijas izmantošana kā vienīga produkta sistēmu.”

[Brīvs tulkojums no angļu valodas, avots: Vikipēdija]

Arī Latvijā ir permakultūras aktīvisti, vairak par viņu aktivitātēm var uzzināt permakultura.lv un Facebook grupā permakultura.lv.

Ekoloģiskā lauksaimniecība Herdade do Freixo do Meio

Ņemot vērā visas interesantās sarunas, ceļš uz lauksaimniecību paskrēja nemanot. Tajā pašā dienā lauksaimniecību apmeklēja arī studenti no valsts ziemeļiem. Izrādās, ka Portugālē eksistē arī augstākās izglītības programma par organisko lauksaimniecību. Mēs pievienojāmies studentu grupai apmēram trīs stundu garajai ekskursijai ar detalizētiem skaidrojumiem par dažādām pieejām un metodēm, kas tiek izmantotas šajā lauksaimniecībā, kā arī izglītojošām aktivitātēm.

Šis ir neliels izraksts no lauksaimniecības mājas lapas:

Herdade do Freixo do Meio ir 650h liela ozolu un akmens ozolu lauksaimniecība, kas atrodas Alentežo (Alentejo) reģionā, netālu no Montemor-o-Novo, kas tika pilnībā pārveidota bioloģiskās ražošanas režīmā 2001. gadā. Savas misijas sasniegšanās rezultātā, pamatojoties uz pārredzamību, zināšanām un jauninājumiem, Freixo do Meio saimniecība tika ievēlēta par Bioloģisko lauksaimniecību (Reģ. EK 2092/91, mainīts), kā pieeju  izaicinājumam izmantot “Montado” efektīvā veidā.

Freixo do Meio arī izstrādā aktivitātes lauku dzīvesveida un ilgtspējīgās lauksaimniecības prakšu veicināšanai saistībā ar esošajiem resursiem un dabas cikliem. Vienaldzīgi pret tirgus hegemoniju un maksimāla tūlītējā rezultāta palielināšanu, tā meklē ekonomisku ilgtspējību kopā ar efektīvu sociālās un vides politikas praksi. Freixo do Meio augsti vērtē zināšanas un procesu efektivitāti, pastāvīgu un pakāpenisku ekoloģiskā nospieduma samazināšanu, izmantojot bioloģisko ražošanas režīmu, gaļas ražošanas samazināšanu, vietējo produktu resursus vai izplatīšanas attālumu samazināšanu. Tā meklē veidus līdzdarboties jaunajā enerģijas rīkojumā, kas balstās uz vietējās enerģijas ražošanu un par pakāpenisku neatkarību no fosilās naftas.

Šajā lauksaimniecībā ir arī iespēja darboties par brīvprātīgo, tādā veidā iemācoties dažādus ekoloģiskās lauksaimniecības paņēmienus, vai arī piedalīties dažādās izglītojošās aktivitātēs, kas tiek organizētās visu cauru gadu.

Pēc izzinošās ekskursijas mums arī bija iespēja pagaršot lauksaimniecībā ražotos gardumus bagātīgās pusdienās. Jāatzīst, ka atšķirība ir ievērojama ar lielveikalā nopērkamajiem dārzeņiem un gaļas izstrādājumiem.

Pēc pusdienām mūsu Lisabonas urbāno audzētāju grupai bija iespēja aprunāties sīkāk ar saimniecības īpašnieku par viņa aktivitātēm un filosofiju, kā arī iepazīstināt ar grupu, tās aktivitātēm un iespējamajiem sadarbības veidiem, piemēram, brīvprātīgā darba iespējas nedēļas nogalēs. Sarunas laikā es iepazinos ar vēl diviem jauniem terminiem, kuri tiek izmantoti arī šeit.

Kopienas atbalstītā lauksaimniecība – KAL (Community-supported agriculture)

Kopienas atbalstītā lauksaimniecība (dažreiz saukta arī par kopienas dalīto lauksaimniecību) ir alternatīvs, lokāli balstīts lauksaimniecības un pārtikas izplatīšanas ekonomikas modelis. KAL attiecas arī uz konkrētu personu tīklu vai apvienību, kuri ir apņēmušies atbalstīt viena vai vairākas vietējās saimniecības, kur audzētāji un patērētāji dala pārtikas ražošanas riskus un ieguvumus. KAL locekļi, vai abonenti, maksā audzēšanas perioda sākumā par daļu no paredzamās ražas; ražas novākšanai sākoties, viņi periodiski saņem attiecīgo ražas daļu.

[Brīvs tulkojums no angļu valodas, avots: Vikipēdija]

Biointensīvā lauksaimniecība (Biointensive agriculture)

Biointensīvā lauksaimniecība ir bioloģiskās lauksaimniecības sistēma, kas koncentrējas uz maksimālās ražas panākšanu no minimālās zemes platība, vienlaikus palielinot bioloģisko daudzveidību un uzturot augsnes auglību. Metodes mērķis ir ilgtermiņa ilgtspējība ar slēgto sistēmu pamatā. Tā ir īpaši efektīva piemājas dārzkopībai un sīksaimniecību īpašniekiem jaunattīstības valstīs, kā arī tiek veiksmīgi izmantota mazajās komerciālajās saimniecībās.

[Brīvs tulkojums no angļu valodas, avots: Vikipēdija]

Šis bija viennozīmīgi iedvesmojošs piedzīvojums – laiks ir sākt savu urbāno dārzu mājās!

Ja nu gadījumā šis nelikās pietiekoši iedvesmojošs, tad šeit ir vēl dažas interesantas saites par šo vai saistītām tēmām:

Foto (c): Margarita Lukjanska un Pedro Henrique

Jūs varētu interesēt arī sekojošais...

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *